Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Sema Arıcı ile ‘HIV’ üzerine gerçekleştirdiğimiz röportaj - Biruni Üniversitesi

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Sema Arıcı ile ‘HIV’ üzerine gerçekleştirdiğimiz röportaj

    Tarih : 01 Ara 2022 Perşembe
    16:33
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Sema Arıcı ile ‘HIV’ üzerine gerçekleştirdiğimiz röportaj

    “HIV hayatın içinde, bilmek, korunmak, tedavi olmak ve bulaştırmamak elimizde”

     

    HIV, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ektedir. Bölünme, eşitsizlik ve insan haklarına saygısızlık, HIV’in küresel bir sağlık krizi haline gelmesine neden oldu. Kazanılmış bağışıklık yetmezliği sendromu (AIDS), ‘İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsünün’ (HIV) neden olduğu bir hastalıktır. HIV bağışıklık sistemini hedef alır ve vücudun savunma sistemini enfeksiyonlara ve bazı kanser türlerine karşı hassas hale getirir. Dünya Sağlık Örgütü’nün, 1994 yılında HIV enfeksiyonları ve AIDS’e karşı yürütülen çabalara olan destek, katılım ve işbirliğine küresel çapta dikkat çekmek amacıyla 1 Aralık gününün Dünya AIDS Günü olarak ilan edildiğini belirtti.

    1 Aralık Dünya AIDS Gününün 2022 teması “Eşitleştir” olarak belirlendi.  DSÖ, küresel liderleri ve vatandaşları, AIDS’i sona erdirmede ilerlemeyi engelleyen eşitsizlikleri cesurca tanımaya ve ele almaya çağırıyor; ve özellikle çocuklar ve hedef popülasyon için temel HIV hizmetlerine erişimi eşitleyin çağrısı yapılıyor.

    Günümüzünde HIV enfeksiyonuna eşlik ederek hayatı tehdit eden fırsatçı enfeksiyonlar da dahil olmak üzere etkili HIV önleme, teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerine erişim ile, HIV enfeksiyonunun yönetilebilir bir kronik hastalık haline geldi ve hastaların artık uzun, kaliteli ve sağlıklı yaşam sürdürebilmektedirler. AIDS; HIV’in neden olduğu, bağışıklık sisteminin yüksek düzeyde tahribatı sonucu enfeksiyonlara ve kanserlere karşı savunmasız olduğu evredir ve yaşamı tehdit eder. HIV enfeksiyonu her zaman AIDS’e götüren bir hastalık değildir. Düzenli ilaç tedavisiyle HIV ile yaşayan bireylerin ortalama yaşam süreleri sağlıklı bireylerin yaşam süresi beklentisine yaklaştırılmaktadır. Bunun ilk koşulu ise HIV ile yaşayan bireylerin tedaviye mümkün olduğunca erken başlanmasıdır. Erken tanı ve tedavi için, şüpheli risk durumlarında vakit kaybetmeden test yaptırmaktan ve doktora danışmaktan çekinilmemelidir.

    Erken tanının ve korunmanın sağlanabilmesi için toplumsal farkındalığın artırılması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, yeni vaka sayısını azaltmak amacıyla toplumun bilgilendirilmesi ve farkındalığının arttırılması için örgün ve yaygın eğitim müfredatında bulunan konuyla ilgili bilgilerin güncellenmesi ve yazılı-görsel dokümanlarla bilgilendirme/farkındalık etkinlikleri ve kampanyalarının artması toplum olarak HIV/AIDS’le mücadelemizde en önemli yardımcılarımız olacaktır.