Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Tarafından “Cumhuriyet Döneminde Sağlık” Konulu Panel Düzenlendi - Biruni Üniversitesi

Tarih : 02 Kas 2023 Perşembe

Üniversitemizde “Cumhuriyet Döneminde Sağlık” konulu panel düzenlendi. Tıp Fakültesi tarafından yapılan panel, 27.10.2023 Cuma günü saat 14.00’de gerçekleştirildi.                     Başkanlığını Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Sema ARICI’nın, konuşmacılığını ise Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi “Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı Başkanı” Prof. Dr. Hatice Nil SARI ve Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi “Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı” Prof. Dr. Nuran YILDIRIM yapmıştır. Açış konuşmasıyla başlayan panel, Atatürk ve aziz şehitler için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Ardından konuşmalarını yapmak üzere Prof. Dr. Hatice Nil SARI ve Prof. Dr. Nuran YILDIRIM kürsüye davet edildiler.

Prof. Dr. SARI: Cumhuriyetin Kuruluşundan Günümüze Sağlık Siyasetinin Değişimi

Kürsüye gelen Prof. Dr. SARI, “Öncelikle hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun, ebediyen Türkiye Cumhuriyeti var olsun.” diyerek konuşmasına başladı. Cumhuriyet döneminin başlangıcında ve hatta kurulmadan hemen önce Atatürk ve kurmayları sağlık alanında yapılması gerekenler konusunda harekete geçmişlerdi. SARI, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlığa ne denli önem gösterdiğini ifade ederek, “Hem büyük bir savaş veriyorlar hem de sağlık sistemi nasıl yola koyulmalı diye düşünüyorlar.” dedi. Sözlerine, “Devletin ilk amacı koruyucu sağlık tedbirlerinin alınması ve sağlık hizmeti almayan yer kalmamasıdır.” diyen SARI, bunun öncelikli sebebinin de savaş sırasında ve sonrasında yaşanan göçler neticesinde ki salgın hastalıkların varlığı olduğunu söyledi. SARI, zaten kısıtlı olan doktor sayısının giderek azaldığını vurgulayarak, “Savaşlar ve bulaşıcı hastalıklar çok sayıda doktorun ölümüne sebep olmuştur.” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarıyla beraber şiddetli bir şekilde doktor ihtiyacı olduğunu özellikle de kadın doktor ihtiyacının olduğunu söyledi. Konuşmasına, cumhuriyetin ilk yıllarındaki ölüm oranlarının bu denli yüksek olması sebebiyle alınan önlemleri ifade ederek devam eden SARI, “Devlet bu duruma el koyuyor ve sağlıklı bir şekilde nüfusun artması için çeşitli tedbirler alıyor.” diyerek, bu doğrultuda, ücretsiz sağlık hizmetlerinin verildiğini ve yoksul hastalardan ilaç parası dahi alınmadığını söyledi.

Prof. Dr. YILDIRIM: Cumhuriyet Döneminde Kızların Tıp Eğitimi ve İlk Kadın Hekimlerimiz

Sözlerine, “Kadınlar tıp fakültesi eğitimine nasıl başladılar, cumhuriyetin ilk kadın hekimleri kimlerdir ve neler yapmışlardır.” şeklinde başlayan YILDIRIM, Osmanlı Döneminde sağlık alanıyla ilgili çalışan kadınların varlığının değinerek, sayılarının oldukça az olduğunu ve doktor değil sağlıkçı gibi çalıştıklarını belirterek, “Bu kişiler daha çok kadın hastalıklarında görev alıyorlardı. Fakat tedavi hizmetlerini cinsiyet ayrımı yapmadan gerçekleştiriyor, usta-çırak ilişkisiyle yetişiyorlardı.” dedi. Bu dönemde ki sağlıkçıların genellikle gayrimüslim olduklarını fakat Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında Tanzimat Fermanı sonrası yurtdışından yabancı kadın hekimlerin de para kazanma amacıyla geldiklerini ifade etti. Konuşmasına, “Osmanlı Döneminde tıp eğitimi veren kurumlar kız öğrenci kabul etmedikleri için, Amerika ve Avrupa gibi yerlerde eğitim almak zorunda kalıyorlardı.” diyerek devam etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin başlangıç yıllarında, Haydarpaşa Tıp Fakültesi’nden ve İstanbul Tıp Fakültesi’nden kız öğrenciler mezun verilmiştir. Konuşmasına sağlık alanında kadınların önemine değinerek devam etmiştir.