Filistin’de Osmanlı Dönemi Sağlık Hayatı Uluslararası Sempozyumu - Biruni Üniversitesi

Filistin’de Osmanlı Dönemi Sağlık Hayatı Uluslararası Sempozyumu

    Tarih : 16 Eyl 2022 Cuma
    10:28
Filistin’de Osmanlı Dönemi Sağlık Hayatı Uluslararası Sempozyumu

     

    Biruni Üniversitesi, BETİM (Beşikçizade Tıp ve İnsani Bilimleri Merkezi), Esenler Belediyesi ve ISHIM’ in  (Uluslararası Tıp Tarihi Cemiyeti) işbirliği ile düzenlenen “Filistin’de Osmanlı Dönemi Sağlık Hayatı / Health History of Palestine In the Ottoman Era” konulu uluslararası sempozyum 12-13 Eylül 2022 tarihinde üniversitemizin Reyhan Konferans Salonu’ nda gerçekleştirildi. 

    Sempozyuma yurtdışı ve yurtiçinden çok sayıda akademisyen katıldı. Sempozyum Osmanlı döneminde Filistin’in sağlık hayatı konusunda araştırma yapılmasının teşvik edilmesi, bilgilerin derlenmesi ve tartışılması amacıyla düzenlendi.  “Filistin’ de Osmanlı Dönemi Sağlık Hayatı” sempozyumu,  Filistin’de Osmanlı dönemi sağlık hayatının ilk kez uluslararası bir toplantı çerçevesinde gündeme gelmesi sebebiyle oldukça dikkat çekti. 

    Sempozyumun açılış konuşmasını Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatice Nil Sarı gerçekleştirdi. Prof. Dr. Hatice Nil Sarı, konuşmalarının ardından Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu adına Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı’ ya, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Özdemir’ e, Weber State Üniversitesi Tıp tarihi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdulnaser Kaadan’ a, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özdinç’e ve TÜMATA müzik grubundan E. B. Kanıkey Güvenç Akçay, Sertaç Akçay ve Bilge Ergin’e teşekkür belgelerini taktim etti. 

    Sempozyumda konuşan Biruni Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa SOLAK “Osmanlı Dönemi’ nde Filistin’ de kurulmuş olan sağlık müesseseleri çok az araştırma yapılan sağlık konularındandır. Osmanlı arşivi belgelerinin incelenerek, Kudüs’ te Osmanlı Döneminde yer alan sağlık kuruluşlarına ışık tutacak olan bu önemli sempozyumda yer almaktan ve ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi. Toplantı, Biruni Üniversitesi’den Prof. Dr. Nil Sarı ve Ben-Gurion Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aref Abu-Rabia eş başkanlığında gerçekleştirildi. 

    Sempozyumda yer alan oturumlarda Filistin’de kurulan sağlık kurumları, Filistin’i ilgilendiren sağlık siyaseti ve kanunlar, Filistin’de hekimlik yapan diplomalı ve diplomasız sağlık çalışanları, Batı’nın ve Ortadoğu ülkelerinin sağlık bağlamında Filistin ile ilişkileri, Filistin’de geleneksel tıp uygulamaları, Filistin’in tıbbi bitki örtüsü ve faunası, Filistin’in sağlık hayatı ile ilgili gezginlerin gözlemleri, Filistin’de bulaşıcı salgın hastalıklar başlıca araştırma ve tartışma konuları arasında yer aldı.

    “TÜMATA Müzikle Tedavi Gösterisi” 

    “Filistin’de Osmanlı Dönemi Sağlık Hayatı” Sempozyumu, teşekkür belgelerinin taktim edilmesi ve açılış konuşmalarının ardından Orta Asya’dan Osmanlı Dönemi’ne Türklerde Müzik ve Hareketle Tedavi Geleneği konulu  “TÜMATA Müzikle Tedavi Gösterisi” ile devam etti. 

    E.B. Kanıkey, Güvenç Akçay (Çeng, Ud, Vokal), Sertaç Akçay (Bendir, Dombra, Vokal), Bilge Ergin (Vokal, Su sesi) isimli sanatçılar tarafından gerçekleştirilen konserde, Alıp Kil Mina Yaznı, Tansamalım – Seher Yeli, Rast Nakış Beste – Abdülkadir Meragi, İlim İlim Bilmektir – Yunus Emre, Rast Müzik Terapi Uygulaması sunuldu.

     

    Ruhu dinlendiren muhteşem gösterilerinin ardından TÜMATA Müzik grubuna Biruni Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Savaşer çiçek taktim etti.

    “Osmanlı Medeniyetinin Tezhip ve Minyatür Sanatıyla Günümüze Yansıması” isimli sergi ziyarete açıldı

    “Filistin’de Osmanlı Dönemi Sağlık Hayatı” sempozyumu programı dahilinde  12 Eylül 2022 tarihinde Reyhan Binası Girişinde İÜ Sürekli Eğitim Merkezi’ne bağlı Klasik Türk Bezeme Sanatları Atölyesi tarafından, eğitim programı sorumlusu Prof. Dr. Nil Sarı, atölye başkanı Jale Yavuz, atölye başkan yardımcısı Gaye Özen öncülüğünde, 33 özgün eserin yer aldığı “Osmanlı Medeniyetinin Tezhip ve Minyatür Sanatıyla Günümüze Yansıması” konulu sergi açıldı. Serginin Açılışını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sevim Savaşer, Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatice Nil Sarı ve İ.Ü. Sürekli Eğitim Merkezi’ne bağlı Klasik Türk Bezeme Sanatları Atölyesi Başkan Yardımcısı Gaye Özen gerçekleştirdi. 

    Sergide Alev Niğdeli, Ayşegül Çebi, Bilgi Erman,Demet Moğulkoç, Dilek Kaur, Emel Duan, Gaye Özen, Hamdiye Kanık,İlknur Dayoğlu, Jale Yavuz, Kübra Beşir, Lalehan Günev, Lutfiye Şimşek,Muazzez Ferelioğlu, Nazan Berbercioğlu, Nil Sarı, Nurhan Barutçular isimli sanatçıların özgün eserleri yer alıyor. 

    12 Eylül 2022 tarihinde Biruni Üniversitesi Reyhan Binası girişinde açılışı gerçekleştirilen sergi bir ay süreyle ziyaret edilebilecek.

    Sempozyum Büyük İlgi Gördü

    Reyhan Konferans salonunda açılışı gerçekleştirilen “Filistin’ de Osmanlı Dönemi Sağlık Hayatı” Sempozyumunun oturumları Reyhan Seminer salonunda devam etti. Sempozyumda yer alan oturumlarda Filistin’de kurulan sağlık kurumları, Filistin’i ilgilendiren sağlık siyaseti ve kanunlar, Filistin’de hekimlik yapan diplomalı ve diplomasız sağlık çalışanları, Batı’nın ve Ortadoğu ülkelerinin sağlık bağlamında Filistin ile ilişkileri, Filistin’de geleneksel tıp uygulamaları, Filistin’in tıbbi bitki örtüsü ve faunası, Filistin’in sağlık hayatı ile ilgili gezginlerin gözlemleri, Filistin’de bulaşıcı salgın hastalıklar başlıca araştırma ve tartışma konuları arasında yer aldı

    Sempozyuma yurdışından Uluslararası İslam Tıp Tarihi Cemiyeti’nin (ISHIM) başkanı Prof. Dr. Abdulnaser Kaadan, Ben-Gurion Üniversitesi’ nden Esat Studies Başkanı Prof. Aref Abu-Rabia, Sorbonne Üniversitesi’nden Mathaf Aydi ve Valentin Thomas Matteoda, Tel Aviv Üniversitesi’ nden Prof. Dr. Miri Shefer-Mossensohn, Ben-Gurion Üniversitesi’den Prof. Dr. Nadav Davidovitch, Hayfa Ünifersitesi’den Prof. Dr. Mahmoud Yazbak, Leeds Üniversitesi’ den Dr. Sharif Kaf Al-Ghazal, ISHIM Genel Sekreteri  Prof.Dr. Faisal Alnaser başta olmak üzere çok sayıda akademisyen konuşmacı olarak katıldı. 

    Rektörümüze Uluslararası Tıp Tarihi Cemiyeti’ den Şeref Üyeliği Verildi 

    Sempozyum sonunda ABD Utah Üniversitesinden katılan Uluslararası Tıp Tarihi Cemiyeti (ISHIM)  Başkanı Prof. Dr. Abdul Nasser Kaadan, Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Yüksel’ e şeref üyeliği belgesi takdim etti. Rektörümüz Şeref üyeliği belgesini Uluslararası Tıp Tarihi Cemiyeti (ISHIM) yeni Başkanı Prof. Dr. Hatice Nil Sarı hocamızın elinden aldı. 

     

    2 gün boyunca çok sayıda oturumun gerçekleştirildiği sempozyum, programın ikinci günü öğleden sonra katılımcılara Haseki ve Süleymaniye Darüşşifalarının  gezdirilmesinin ardından sona erdi.